Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megdöbbentő magyar olvasási szokások

Azt már korábban is sejtettük, hogy az olvasás egyre inkább háttérbe szorul részben az újonnan megjelenő alternatív szabadidős lehetőségek miatt. Íme mindez számokban...

Infografika-Olvasási szokások Magyarországon

Forrás: KSH időmérleg felmérései

(A képet nagy méretben itt tekintheted meg.)

A könyvet olvasók aránya az 1987-es évben még 12,8% volt a teljes lakosság körében, ugyanez az arány a 2010-es évben már csak 7,7%. Ez azt jelenti, hogy 23 év leforgása alatt majdnem felére csökkent a könyvet olvasó emberek száma! Érdekes tény továbbá, hogy majdnem kétszer annyi nő olvas, mint férfi, amit személy szerint nem gondoltam volna. Elszomorító adat, hogy a rendelkezésre álló szabadidőnk mindössze 2%-át fordítjuk könyv olvasásra, de TV nézésre és internetezésre 56% jut! Az talán érthető, hogy a nagycsaládosoknak kevesebb idejük jut olvasásra, mint az egyedülállóaknak. Sokak szerint a könyv egyik legnagyobb ellensége a TV, a csata sajnos eldőlni látszik: az elmúlt 12 évben
45%-kal többet néztünk TV-t, és 42%-kal kevesebbet olvastunk...

Az egyetlen titkos fegyver a csatában az ebook lehet, ahol visszacsempészhető a TV és internet
képi világa az olvasás élményébe.


2 Tovább

Válságban a kultúra?

Személy szerint nagyon kedvelem az infografikákat, melynek lényege, hogy viszonylag száraz adatokat próbál izgalmasan ábrázolni. Az alábbi infografika a szabadidő és a kultúra találkozásáról szól, helyenként szomorú eredményekkel...


Elég szomorú például az a tény, hogy szabadidőnk nagy részét televíziózással töltjük (a tévét néző férfiak napota átlagosan 175 (!) percet, míg a nők 157 percet nézik a dobozt). Az olvasók közül a nők némileg többet olvasnak a férfiaknál, ami napi szinten 79 percet jelent. Érdekes, hogy a férfiak több időt szentelnek egyéb kulturális programra a nőknél (előbbi 134 perc, utóbbi 123 perc). Az viszont talán nem okoz meglepetést, hogy a férfiak többet interneteznek a nőknél, naponta átlagosan közel 20 perccel.

Az alsó grafikonból jól látható, hogy a válság hatására az egy magyarra jutó olvasott könyvek száma évről évre folyamatosan csökken.

0 Tovább

Haldoklik a könyvpiac?

Ha visszatekintünk a 2000-2012-es évekre, akkor úgy tűnhet, hogy nem szenved a könyvpiac, csak enyhén köhög…

Ebben az időszakban ugyanis a magyar emberek átlagosan 3 könyvet olvastak, valamint évente átlagosan 2%-kal több cím (könyv) jelent meg, növelve ezzel a választékot. Az infláció mértékénél kisebb volt a könyvek árának emelkedése, mégis egyre kevesebbet olvastunk!

Ha a vizsgált időszakot kettébontjuk 2000-2008, illetve 2008-2012 évekre, akkor teljesen más kép rajzolódik ki belőlük. Lássuk, hogyan alakultak az egyes tényezők:

Éves átlagos változás

Válság előtt

Válság után

Címek száma

6%

-5%

Példányszám

2%

-9%

Könyvforgalom

7%

-4%

Jól látható, hogy a válság előtt az emberek a bővülő választékot úgy jutalmazták, hogy többet költöttek és több könyvet is vásároltak. Ebben a szakaszban a könyvpiac nagysága lépést tudott tartani az inflációval.

2008 nem csak a könyvek iránti keresletet változtatta meg. A kiadók a csökkenő kereslet hatására visszavonultak kuckóikba és egyre kevesebb címet (könyvet) jelentettek meg. Még ezzel sem tudták megállítani azonban a címenkénti példányszámcsökkenést. A könyvforgalom nem hogy az inflációval nem tartotta a lépést, de évente átlagosan mintegy 4%-kal csökkent.

A 2010-es KSH felmérés szerint a magyarok a következőképpen osztják fel idejüket a különböző kulturális tevékenységek között:

kultúra, idő, olvasás

Azóta nem publikáltak új adatokat, de nem kell hozzá nagy jóstehetségnek lennünk, hogy az internet jelentős térnyerése többek között az olvasás tevékenysége elől vette el az időt. Ezzel önmagában semmi baj sincs, hiszen zömmel az internetezés is egyfajta olvasás. A baj ott kezdődik, hogy egyre inkább felszínes tudásra teszünk szert ide-oda ugrálva az interneten. Nincs egy gondolati egység, amelybe ágyazva 100-300 oldalon csak az adott történetnek, témának szenteljük magunkat.

Mi a megoldás?

Külföldön is hasonló a helyzet, de ott nagyobbak a piacok, a kiadók több pénzügyi forrással rendelkeznek és már hamarabb elkezdték az e-könyvek megjelentetését, ami nyugaton már tudja kompenzálni a papír könyv hanyatlását.

Megbocsáthatatlan bűn Magyarországon, hogy a 2000 után kiadott művek alig 2%-a érhető el elektronikus formátumban! Ne hagyjuk elsikkadni ezt a gyönyörű tevékenységet! Itt az ideje lépni!

2 Tovább

Az e-book világa

blogavatar

Minden az e-book-ról, egy helyen! Érdekességek, készülékek, tesztek, ajánlók, szakmai cikkek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek