Az ebookot sújtó ÁFA hazánkban az egyik legmagasabb, többek között ennek is köszönhető az, hogy nem tudunk még olcsóbban ebookot venni. Igaz, a papír verziónál még így is olcsóbban juthatunk hozzá.

Az elektronikus könyvek megjelenése valódi kihívások elé állította a pénzügyi kormányzatot és az adóhatóságot, és állítja a mai napig is. A probléma az, hogy amikor digitális tartalmat vásárolunk, de nem fizikai adathordozón (CD, DVD, stb.), akkor ez szolgáltatásnak minősül. Éppen ennek a felfogásnak lett áldozata a magyar ebook piac is. Felismerték ugyan a hatóságok, hogy a kulturális termékek tartalma számít és nem a formája, így például a hangoskönyvek, amelyeket CD-n értékesítenek, szintén haszonélvezőik az 5%-os ÁFA kulcsnak. De az e-könyvekre a kedvezmény már nem vonatkozik, mivel ezeket tipikusan letöltik, ez utóbbi pedig szolgáltatás.

Ebook-ok ÁFA hátrányaSajnos szemmel láthatóan nem ajnározhatjuk magunkat. Abszolút a sereghajtók közé tartozunk. Akik nálunk is rosszabbak, azok csak azért vannak mögöttünk, mert 0% körüli ÁFA kulcsot alkalmaznak a papír alapú könyveknél.

Ennek ellenére, van remény! Az szintén egyértelmű, hogy négy ország kivételével az ÁFA kulcsok magasabbak az ebookok esetében, mint a papír alapú verzióban. Maga az adózási probléma tehát Európa szintű. Egyre több országban van napirenden ez a téma és az EU egyértelműen az ÁFA különbség megszüntetésének irányába mozdul el a direktívák szintjén.

Végül, de nem utolsó sorban, ki kell hangsúlyoznom, hogy pusztán a zord adózási környezet nem magyarázhatja egyedül a magyar ebook piac fejletlenségét. Az Egyesült Királyság szintén jelentős ÁFA hátránnyal sújtja az ebookokat, mégis Európa legfejlettebb ebook piacáról van szó.