Sokan tartanak az e-book-októl, valamint megrögzött ellenzőkkel is találkoztam már. Szerintük semmi nem pótolhatja az új könyv illatát, érintését. Ez kétségtelen, viszont nem biztos, hogy ez elegendő érv lesz... A továbbiakban megpróbálom összeszedni a főbb szempontok alapján, hogy miért érdemes e-book-ot (is) olvasni.

Kindle méretMéret. Ezt az előnyt talán nem is érdemes magyarázni: az e-book olvasó készülékek alig néhány száz grammosak, kisebbek és vékonyabbak is a könyveknél, különösen akkor, ha 500 oldalnál vastagabb könyvet olvasunk.

Rendelkezésre állás. Bárhol, bármikor előkaphatod retikülödből vagy aktatáskádból, különösen praktikus várakozások esetén (post, busz stb.), utazás során (reptéri poggyászban). Ezen kívül ritka, de néhány esetben miután megveszünk egy e-book-ot, eszköztől függetlenül olvashatjuk azt a jövőben is. Kiszemelt e-book-unk megvásárlása esetén pedig a „jelenleg nincs a raktáron” oly gyűlölt kifejezés értelmét veszti. J

Élmény. A szöveget lehetőségünk van kiemelni, tudunk benne keresni, valamint betűtípust, méretet és fényerőt is (éjszakai üzemmód) állíthatunk. Úgy tűnik, az e-book olvasása kezd divattá válni, így aktuális hangulatunkra is pozitívan hat. A gyerekek számára szerethetőbbé válik az olvasás, így szülők figyelmébe különösen ajánlom!

Olvass bárhol e-book-otKörnyezetbarát. A papír könyvvel ellentétben az ekönyvekhez nem használnak fel töménytelen mennyiségű papírt, tehát számtalan fát menthetünk meg vele, nem beszélve a jelentős vízspórolásról.

Olcsóbb. Nem utolsó szempont, hogy számos ingyenesen elérhető e-book van (hazánkban is), és itt nem az illegális letöltésre gondolok. Mindemellett, az e-book szinte kivétel nélkül olcsóbb papír társánál, így hosszú távon kifizetődő megoldást kínál. Igaz, az újdonságok hazánkban később kerülnek piacra papír társaiknál.

Nos, sikerült meggyőzni?