Egy brit kereskedő cég tanulmánya szerint a mai kisgyermekek csaknem fele szívesebben néz tévét vagy játszik számítógéppel, semmint hallgat mesét vagy lapozgat mesekönyvet. Pedig talán nem is gondolnánk, milyen nagy jelentősége van a gyermekkori meseolvasásnak…

Mese olvasásMára már elfogadott tény, hogy a gyermekek személyisége és fantáziája rengeteget fejlődik, ha kiskorukban mesét olvasnak, vagy olvasnak fel nekik. Emellett a szövegértésük és szókincsük is sokat javul, nem beszélve az érzelmi intelligenciájukról. Ezek a gyermekek később, felnőtt korukban is sokkal többet fognak olvasni.

További érdekesség, hogy a mesékből nagyon sokat lehet tanulni valós élethelyzetek, problémák megoldásával kapcsolatban is. A legtöbb valós szituáció, probléma vagy személyiség hasonló párja szinte mindig megtalálható valamilyen mesében. Ezek a főhősök aktív cselekvők, saját sorsuk alakítói, akik állandó döntéskényszerben vannak. A történetek során jellemző a sorozatos problémamegoldás és a változtatás képessége, melyre legtöbbször szimbolikus, varázslatos tárgyak adják a kulcsot. Érdemes tehát ezeknek a szimbólumoknak a valós életben való megtalálására összpontosítani. Akkor hasznos tehát egy mese, ha le tudjuk szűrni a következtetéseket, tanulni tudunk belőle más (adott) szereplő kárán.

Ha mindez nem lenne elég, gondoljunk bele, mennyivel közelebb kerülhet egymáshoz szülő és gyerek a meseolvasáson keresztül. Ha már felnőttként magunknak nem is, de meglévő vagy leendő gyermekünknek mindenképpen olvassunk mesét!