Az elmúlt 31 napban a Foci VB uralta a köztudatot. Amíg a legjobb nemzetek csapatai között a globális hatalomért folyt a küzdelem közel 1 milliárdos nézősereg előtt, senki nem bújhatott ki a meccsek gravitációs húzóereje alól. Még az olvasók sem.

A Kobo nyomozásba kezdett hogy mi is az a “VB Effektus” (a jelenség, amikor könyvimádók hada esik neki a labdarúgással kapcsolatos olvasnivalóknak) és 5 fanatikus futballrajongó nemzet (Brazília, Anglia, Olaszország, Németország, Hollandia) olvasási szokásait vizsgálta meg az elmúlt egy hónapban. Ezt találta:

 

  •     Nagy elvárások: A VB megkezdésének hetén a labdarúgással kapcsolatos e-könyvek heti eladása majdnem megkétszereződött (88% növekedés), de hanyatlásnak indult a mérkőzések alatt, ahogy a meccsek egyre jobban elvonták a rajongókat egyéb kikapcsolódásaiktól.
  •      A Kiesési Effektus: A labdarúgással kapcsolatos e-könyvek eladását tekintve, Olaszország kétszeres növekedést ért el 4 héttel a VB megkezdése előtt, míg a szintén korán kieső Angliában az eladások ebben a kategóriában csökkentek ugyanabban az időszakban. Miután mindkét ország korán távozott a játékból, ez a trend nem változott – az olasz érdeklődés a futball e-könyvek iránt folytatódott és az angolok az általánosnál kevesebb futball témájú könyvet olvastak.

 Országonként:

 

  •      Brazília: A VB házigazdája főként ezen olvasmányokban merült el: A Grande Historia dos Mundiais, egy sorozat az elmúlt 80 év VB mérkőzéseiről, valamint a A Copa como ela é és a Quando é Dia de Futebol, amik a VB politikai történelmét és a brazil labdarúgást vizsgálják. Hűen az ország ellentmondásos természetéhez, a brazil olvasóknak újra sikerült hódolniuk hőn szeretett “futebol”-uknak, ugyanakkor panaszkodniuk is a társadalomra és politikára gyakorolt hatása miatt.
  •       Anglia: Ezzel egyidejűleg Angliában a Premier Liga labdarúgási életrajzok vezették az olvasói listát a volt labdarúgó és Queens Park Rangers menedzser, Harry Redknapp Always Managing című önéletrajzával és a róla szóló életrajzzal (Harry Redknapp: The Biography) az élen. Megjegyzendő, hogy a volt Manchester United menedszer Alex Ferguson nemrég megjelent önéletrajzi sikerkönyve még a legjobb 5 közé sem jutott be.
  •       Olaszország: Az olasz olvasók inkább rövidebb olvasmányokat kerestek a labdarúgó világ szépségéről (Pezzi da 90) és kedvenc nemzeti labdarúgó csapatukról, a Juventus-ról (1001 Storie e Curiosità sulla Grande Juventus che Dovresti Conoscere). És mint minden más országban, kivéve Angliában, az olaszok is belepillantottak a labdarúgás sötét sarkaiba a Te lo do Io lo Scoop oldalain keresztül.
  •       Németország: A németeknek szinte alig volt idejük olvasni a meccsek és az ünneplések között, ezért nem meglepő, hogy inkább a rövidebb olvasmányok felé húztak, mint a Die 100 Besten Fußball, Spiele und Tore stories, egy három könyvből álló sorozat a labdarúgás történelmének legnagyobb pillanatairól.
  •       Hollandia: Akárcsak a brazil olvasókat, a hollandokat is a labdarúgás sötét oldala érdekelte és olyan olvasmányokban mélyültek el mint a Voetbal en Maffia és a Fifa Maffia. Emellett beleolvastak az amszterdami AFC Ajax legújabb történetébe, a Tussen Godenzonen-be, az országban ezen kategória vezető könyvébe.

Amíg foci rajongók világszerte túlteszik magukat a VB-okozta másnaposságukon, sokuknak azért még megmarad az e-könyvből fakadó vigasz.

 

(Forrás: Kobo Reads – 2014. július 15)