Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy mialatt imádott kedvenc hobbidnak, az olvasásnak hódolsz, kedvező élettani hatások is végbe mennek a testedben? Egy külföldi kutatás pontosan ezt állítja, mi pedig csak remélni tudjuk, hogy igazuk van… Hogy miért? Olvass tovább!

Őszintén szólva számunkra bőven elég lenne az az élvezet, amit az olvasás nyújt. Ennek ellenére örömmel tudatjuk Veletek, könyvfüggő sorstársainkkal, mennyivel jobb testi és szellemi állapotba kerülhetünk olvasás közben. Nemcsak a fizikai egészségi állapotunk javul, de az empátiás készségünk is fejlődik (és itt nem feltétlenül a vak Esmeraldával való együttérzésre gondolunk), a mentális egészségünkről nem is beszélve. A jó híreknek még nincs vége: ehhez elég mindössze néhány perc is:

Mennyi? Jól látod, 6 perc olvasás akár 60%-kal csökkentheti a stresszt, emellett a szívverésre és a lelki állapotunkra is kedvező hatással van. Utóbbi talán nem akkora újdonság, de ne akarjunk telhetetlenek lenni… Annak, aki videójátékkal szeretné csökkenteni stresszes mindennapjait, rossz hírünk van, ugyanis:

Az olvasás mennyei tevékenysége 68%-kal jobban csökkenti a stresszt, mint David Guetta, de még a teázásnak titulált áltevékenység sem veheti fel a versenyt egy jó könyvvel. Kedves sétálgató és videójátékozó ismerősinket pedig azonnal riasszuk, és állítsuk helyre a világ rendjét: Olvassunk az egészségünkért (is)!