Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Te hány fát olvastál el?

Ha e-bookot olvasol, azzal nem csak a fákat mentheted meg, de ivóvizet is spórolhatsz… Olvass tovább!

E-book olvasás a természetbenÉvente több százezer fát vágnak ki világszerte pusztán azért, hogy papír legyen belőlük, sajnos a nyomtatott könyvekhez szükséges mennyiség sem csekély… Mi lehet az egyik megoldás? Szerintem már sejtitek… Az e-book számos praktikussága mellett hozzájárul ahhoz, hogy lényegesen kevesebb fát vágjanak ki világszerte. Természetesen ez a változás csak akkor következne be, ha a papír alapú példányok száma az e-book megjelenés javára csökkenne. Néhány érdekes szám: 2011-ben Magyarországon megközelítőleg 34 millió papírkönyvet adtak el. Ha ez mind e-book lett volna, azzal 86 ezer (!) fát menthettünk volna meg… A papírgyártáshoz továbbá víz is szükséges. Hogy mennyi? 1 átlagos könyvhöz 1 felnőtt ember 83 napi vízfogyasztása… Megdöbbentő, ugye? Válts Te is és tegyünk együtt környezetünkért!

12 Tovább

Te is lopod a könyveket?

A legális olvasás napja alkalmából az egyik legnagyobb magyarországi kiadó a legális tartalomfogyasztásra kívánja felhívni a figyelmet. Az akciójuk keretein belül minden e-bookban kiadott tartalmukat a szerdai napon 50% kedvezménnyel kínálnak, valamennyi e-book terjesztőnél. A kedvezmény ráadásul további 4 darab szerdán megjelenő e-bookra is érvényes!

Én nem lopok, és Te?Bizonyára már mindenki hallott arról, hogy az illegális letöltések komolyan fenyegetnek bizonyos ágazatokat. Az illegális tartalomfogyasztás (pl. zene, film és könyv letöltés) lopásnak számít, amivel sokan nincsenek is tisztában, mivel nagy nyilvánosság előtt (esetenként fényképes profillal) kérnek és osztogatnak tartalmakat. Nincs ez másként az e-book terén sem, mivel sokan arra panaszkodnak, hogy drága az e-book, ezért nem is vásárolnak. Ez ellen tesz lépéseket az Ulpius-ház Kiadó, és egy egynapos forradalmat hirdet: azok, akik legálisan akarnak e-book-ot olvasni, csak a szerdai napon féláron tehetik meg! Ez egyrészt nyitás a fogyasztók és a legális e-book piac felé, másrészt visszajelzés is lehet a vevő részéről a magas árakat illetően. Az akcióban több mint száz e-book vesz részt, ráadásul az alkalom keretében 4 egyedülálló újdonság is elérhetővé válik. Az akciós e-book-ok többek között itt is elérhetőek.

Annak érdekében, hogy - hasonlóan sok más fejlettebb országhoz - a hazai e-book piac is feléledjen és erőre kapjon, vissza kellene szorítani az illegális letöltéseket, illetve a rossz minőségű PDF és Word dokumentumok terjedését, hiszen ezek nem egyenlőek az e-bookkal! Remélem valami elindult végre...

Én nem lopok, és Te?

1 Tovább

Megdöbbentő magyar olvasási szokások

Azt már korábban is sejtettük, hogy az olvasás egyre inkább háttérbe szorul részben az újonnan megjelenő alternatív szabadidős lehetőségek miatt. Íme mindez számokban...

Infografika-Olvasási szokások Magyarországon

Forrás: KSH időmérleg felmérései

(A képet nagy méretben itt tekintheted meg.)

A könyvet olvasók aránya az 1987-es évben még 12,8% volt a teljes lakosság körében, ugyanez az arány a 2010-es évben már csak 7,7%. Ez azt jelenti, hogy 23 év leforgása alatt majdnem felére csökkent a könyvet olvasó emberek száma! Érdekes tény továbbá, hogy majdnem kétszer annyi nő olvas, mint férfi, amit személy szerint nem gondoltam volna. Elszomorító adat, hogy a rendelkezésre álló szabadidőnk mindössze 2%-át fordítjuk könyv olvasásra, de TV nézésre és internetezésre 56% jut! Az talán érthető, hogy a nagycsaládosoknak kevesebb idejük jut olvasásra, mint az egyedülállóaknak. Sokak szerint a könyv egyik legnagyobb ellensége a TV, a csata sajnos eldőlni látszik: az elmúlt 12 évben
45%-kal többet néztünk TV-t, és 42%-kal kevesebbet olvastunk...

Az egyetlen titkos fegyver a csatában az ebook lehet, ahol visszacsempészhető a TV és internet
képi világa az olvasás élményébe.


2 Tovább

Vigyázz, táblagép invázió!

A piaci elemzők elképesztő mértékű növekedést várnak, miközben az asztali gépek (pc) komoly hanyatlásnak indulnak…

Szakmailag az egyik leghitelesebb elemzőcég, a Gartner a nagyközönség elé bocsátotta idei és jövő évi várakozásait a tablet, okostelefon és asztali gép piaccal kapcsolatban. A tablet piacon a növekedési trend előre megjósolható volt, a növekedés mértéke azonban még így is meglepetést okoz, hiszen már komoly robbanásról beszélhetünk a piacon. Míg 2012-ben 120 millió tabletet adtak el, ez a szám ebben ez évben elérheti a 202 milliót, ami 68%-os (!) bővülést jelenthet. A növekedés várhatóan 2014-ben sem fog megállni, a maga 276 milliós eladásával.

Az okostelefon-piac lassan eléri a stagnálási szakaszát, mivel tavaly 1,75 milliárd darabot adtak el belőlük, ami idén mindössze 1,8 milliárdra fog bővülni, jövőre pedig 4%-os növekedést várnak. Persze a piac mérete így is elképesztő…

Az asztali számítógépek (pc) piaca, ahogyan várható volt, folytatja haláltáncát (köszönhetően a korábban említett két eszköztípus szárnyalásának), hiába a forradalminak szánt Windows 8 operációs rendszer: 11%-os csökkenés már komoly hanyatlásnak számít.

Az Android az operációs rendszerek csúcsára ért, és várhatóan ott is fog maradni: míg tavaly 506 millió Android-os készüléket adtak el, ez a szám 2014-re elérheti az 1,1 milliárd (!) ot is. Ez azt az elképesztő tényt jelentheti, hogy két év alatt megduplázódik az újonnan aktivált Androidos eszközök száma.

0 Tovább

Válságban a kultúra?

Személy szerint nagyon kedvelem az infografikákat, melynek lényege, hogy viszonylag száraz adatokat próbál izgalmasan ábrázolni. Az alábbi infografika a szabadidő és a kultúra találkozásáról szól, helyenként szomorú eredményekkel...


Elég szomorú például az a tény, hogy szabadidőnk nagy részét televíziózással töltjük (a tévét néző férfiak napota átlagosan 175 (!) percet, míg a nők 157 percet nézik a dobozt). Az olvasók közül a nők némileg többet olvasnak a férfiaknál, ami napi szinten 79 percet jelent. Érdekes, hogy a férfiak több időt szentelnek egyéb kulturális programra a nőknél (előbbi 134 perc, utóbbi 123 perc). Az viszont talán nem okoz meglepetést, hogy a férfiak többet interneteznek a nőknél, naponta átlagosan közel 20 perccel.

Az alsó grafikonból jól látható, hogy a válság hatására az egy magyarra jutó olvasott könyvek száma évről évre folyamatosan csökken.

0 Tovább

Az e-book világa

blogavatar

Minden az e-book-ról, egy helyen! Érdekességek, készülékek, tesztek, ajánlók, szakmai cikkek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek