Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért nem olvasnak a fiatalok?

Egy februári cikk szerint, ami az Ipsos felmérését elemzi, a 18 és 25 év közöttiek 28 százaléka egyáltalán nem olvas könyvet sem nyomtatott, sem elektronikus formában. A  megkérdezettek 7 %-a válaszolta, hogy minden nap szokott olvasni.

Miért nem népszerű a fiatalok körében a könyvolvasás? Hogyan lehetne növelni az olvasói kedvüket?

aranyos kisgyerek olvasA felmérés szerint a legtöbben az időhiányra hivatkoznak, sokan drágának találják a könyveket, de ennél is többen mondják, hogy egyszerűen nem érdekli őket az olvasás.

Gombos Péter Dobj el mindent… és olvass! című könyvében hasonló kérdésekre keresi a választ. Szerinte fontos a kötelező olvasmányokból kiindulni, hiszen az olvasóvá neveléshez nagyban hozzájárulnak az általános- és középiskolás tapasztalatok. A kötelezően elolvasandó műveket azért adják a tanárok a diákoknak, mert azok értéket képviselnek, fontos következtetéseket lehet belőlük levonni, tanulságosak, történelmi információkat is tartalmaznak. Ám nagyon fontos kérdés, hogy valóban ezek-e azok az olvasmányok, melyek valóban meghozzák a fiatalok kedvét ehhez az időtöltési formához? Fontos lenne aszerint megválogatni ezeket a történeteket, hogy azok könnyen érthetőek-e (hiszen ha akadozik az olvasás, hamar kedvünket veszítjük), bele tudják-e élni magukat a történetbe, azonosulni tudnak-e velük?

Ugyanennyire, ha nem jobban számít a szülői minta. Ha otthon a gyermek azt látja, hogy a szülei rendszeresen szórakoznak könyvek elolvasásával és örömüket lelik benne, akkor nagyon valószínű, hogy ő maga is kedvet kap. Sajnos a család manapság nem tölti be ezt a szerepet, ezért az olvasóvá neveléshez leginkább a tanárok tudnak hozzájárulni. (Fontosnak tartom kiemelni az életkörülményeinket figyelembe véve, hogy Gombos Péter írásából az is kiderül, az internet nem rontja az olvasói kedvet.)

fiatalok könyveket olvasvaAhhoz, hogy a fiatalok ne csak feladatként kezeljék az olvasmányokat, elő kell venni a kortárs irodalmat, azokat a műveket, melyek a korosztályt leginkább érdeklő problémákkal foglalkoznak, ezáltal felkeltik az érdeklődést. A korábban említett Ipsos felmérés szerint “A konkrét olvasottsági lista elején a Harry Potter-könyvek állnak (a fiatalok öt százaléka említette), ezt Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye és az Alkonyat bestseller-sorozat követi.” A közkedvelt kortárs művek is ugyanazokra a sémákra épülnek, mint a szépirodalmi könyvek, csak éppen igazodnak a mai fiatalok életritmusához, értékrendjéhez, ezért olvassák őket szívesebben.

Gombos Péter hangsúlyozza, nem kell “kidobni” a klasszikusokat, csupán egyensúlyba kéne kerülniük az aktuális szerzeményekkel. Így a tanárok megtalálhatnák a közös hangot a fiatalokkal, és párhuzamot vonva a különböző korok művei között közelebb hozhatnák a régebbi alkotásokat a mai gyerekek világához, hogy megértsék és megszeressék őket, lássák bennük a humort, a tanulságokat.

Gombos Péter ötlete eredetileg egy szlovák találmány, és a szerző tapasztalatai alapján megdöbbentően hatásos. A módszer neve a könyv címe: Dobj el mindent, és olvass! A lényege az, hogy alkalmat ad a diákoknak az olvasásra, és mindenki személyre szabott, a gyerek szemében érdekesnek számító történetet kap. Óra közben ha elhangzik a jel (ami bármi lehet: csengő, kopogás, stb.) a diákok azonnal abbahagynak minden addigi tevékenységet, és elkezdenek olvasni addig, míg újra meg nem hallják a jelzést. A szerző így érte el, hogy a diákok szünet nélkül (azaz az olvasással szünetet tartva) észrevétlenül töltsenek el közel 4 órát a teremben, illetve követeljék a folytatást, és haza is vigyék a könyveket.

Mindenképpen érdemes elolvasni Gombos Péter írását, ha kicsit is érdekel a kérdéskör, és szeretnéd, ha a jövőben a kultúrában járatos, olvasni szerető fiatalok vennének körül.

4 Tovább

De mire jó az e-book?

Sokan tartanak az e-book-októl, valamint megrögzött ellenzőkkel is találkoztam már. Szerintük semmi nem pótolhatja az új könyv illatát, érintését. Ez kétségtelen, viszont nem biztos, hogy ez elegendő érv lesz... A továbbiakban megpróbálom összeszedni a főbb szempontok alapján, hogy miért érdemes e-book-ot (is) olvasni.

Kindle méretMéret. Ezt az előnyt talán nem is érdemes magyarázni: az e-book olvasó készülékek alig néhány száz grammosak, kisebbek és vékonyabbak is a könyveknél, különösen akkor, ha 500 oldalnál vastagabb könyvet olvasunk.

Rendelkezésre állás. Bárhol, bármikor előkaphatod retikülödből vagy aktatáskádból, különösen praktikus várakozások esetén (post, busz stb.), utazás során (reptéri poggyászban). Ezen kívül ritka, de néhány esetben miután megveszünk egy e-book-ot, eszköztől függetlenül olvashatjuk azt a jövőben is. Kiszemelt e-book-unk megvásárlása esetén pedig a „jelenleg nincs a raktáron” oly gyűlölt kifejezés értelmét veszti. J

Élmény. A szöveget lehetőségünk van kiemelni, tudunk benne keresni, valamint betűtípust, méretet és fényerőt is (éjszakai üzemmód) állíthatunk. Úgy tűnik, az e-book olvasása kezd divattá válni, így aktuális hangulatunkra is pozitívan hat. A gyerekek számára szerethetőbbé válik az olvasás, így szülők figyelmébe különösen ajánlom!

Olvass bárhol e-book-otKörnyezetbarát. A papír könyvvel ellentétben az ekönyvekhez nem használnak fel töménytelen mennyiségű papírt, tehát számtalan fát menthetünk meg vele, nem beszélve a jelentős vízspórolásról.

Olcsóbb. Nem utolsó szempont, hogy számos ingyenesen elérhető e-book van (hazánkban is), és itt nem az illegális letöltésre gondolok. Mindemellett, az e-book szinte kivétel nélkül olcsóbb papír társánál, így hosszú távon kifizetődő megoldást kínál. Igaz, az újdonságok hazánkban később kerülnek piacra papír társaiknál.

Nos, sikerült meggyőzni?

 

 

2 Tovább

A blog célja, avagy e-book kedvcsináló

Érdekel az ebook világa? Esetleg nem tudod mi ez és csak most ismerkedsz vele? A legjobb helyen jársz, ugyanis blogom célja, hogy színes, érdekes és nem utolsó sorban hasznos tartalmat osszak meg Veled az ebook-okkal kapcsolatban.

Rögtön az elején szeretném kiemelni, hogy nem a papír könyv ellen vagyok, sőt! Magam is imádom a könyv illatát és lapozgatását. Nagy vágyam viszont, hogy hazánkban újra divat legyen az olvasás, és kialakuljon ennek egy modern formája is. Ezért írok az e-könyvekről.

Miről olvashatsz itt a jövőben? Lesznek érdekességek, ebook ajánlók, ebook readerek és egyéb készülékek (tabletek, okostelefonok stb.) összehasonlítása, újdonságok és beharangozók, valamint a szakmai útmutatásért sem kell a szomszédba menned majd: piaci információkról és trendekről, valamint technikai segítségről (pl. konvertálás) is olvashatsz nemsokára.

Kellemes és hasznos időtöltést kívánok!

0 Tovább

Az e-book világa

blogavatar

Minden az e-book-ról, egy helyen! Érdekességek, készülékek, tesztek, ajánlók, szakmai cikkek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek