Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tényleg drága az e-book?

Nagyon sok véleményt olvastam azzal kapcsolatban, hogy az emberek hazánkban drágának találják az e-bookokat. Nézzük meg mi a helyzet e téren, és vajon igazuk van-e?

A jelenlegi piaci árakról azt lehet mondani, hogy az ebookok átlagosan 30-40%-kal olcsóbbak a papír könyvek listaárainál, és körülbelül 25%-kal az online és előjegyzett vásárlási lehetőséghez képest.  Sokaknak ez nem elég, a leggyakoribb érv az, hogy az e-booknak nincs nyomtatási és tárolási költsége. Ez valóban így van, azonban szót kell ejtenem egy sajnálatos tényről: hazánkban az ebookot 27%-os ÁFA terheli, míg ez a szám a környező országokban 5-10%. Ugye érezzük, hogy ez óriási probléma? Ennek köszönhetően több száz forinttal olcsóbbak lehetnének az e-bookok, ráadásul ez a nagy arány jelentősen meghaladja a nyomtatási költség által „megspórolt” összeget. Az alábbi táblázat jól szemlélteti, hogy ha azonos terjesztői és kiadói jutalékot számolunk, az e-bookoknak drágábbnak kellene lenniük papír társainál: 

papír könyv

e-könyv

mű ára

2 500

2 643

ÁFA

119

562

Nettó ár

2 381

2 081

Nyomda költség

300

0

Terjesztő és kiadó által megkapott rész

2 081

2 081

Meglepő, ugye? Az Amazon.com-on számos könyv közel ugyanannyiba, vagy többe kerül papír társánál, mivel ezekkel szemben hozzáadott értéket képviselnek (nem rongálódik, könnyebb, bárhol elérhető és szinkronizál, kiemelés és keresési lehetőség stb.). Az előbbiekből kiindulva nem nehéz belátni, hogy miért fejlődik lassan a hazai e-book piac, és miért vacillál annyit a kiadók nagy része azzal kapcsolatban, hogy adjanak-e ki ebookot, vagy jelentessenek-e meg új műveket ilyen formában.

Összességében tehát a hazai ebook árakat nem nevezném magasnak, jóllehet még lejjebb lehetne szorítani, ha megoldódna az ÁFA kérdés… 
3 Tovább

Mitől leszünk boldogok?

Egy brit kereskedő cég tanulmánya szerint a mai kisgyermekek csaknem fele szívesebben néz tévét vagy játszik számítógéppel, semmint hallgat mesét vagy lapozgat mesekönyvet. Pedig talán nem is gondolnánk, milyen nagy jelentősége van a gyermekkori meseolvasásnak…

Mese olvasásMára már elfogadott tény, hogy a gyermekek személyisége és fantáziája rengeteget fejlődik, ha kiskorukban mesét olvasnak, vagy olvasnak fel nekik. Emellett a szövegértésük és szókincsük is sokat javul, nem beszélve az érzelmi intelligenciájukról. Ezek a gyermekek később, felnőtt korukban is sokkal többet fognak olvasni.

További érdekesség, hogy a mesékből nagyon sokat lehet tanulni valós élethelyzetek, problémák megoldásával kapcsolatban is. A legtöbb valós szituáció, probléma vagy személyiség hasonló párja szinte mindig megtalálható valamilyen mesében. Ezek a főhősök aktív cselekvők, saját sorsuk alakítói, akik állandó döntéskényszerben vannak. A történetek során jellemző a sorozatos problémamegoldás és a változtatás képessége, melyre legtöbbször szimbolikus, varázslatos tárgyak adják a kulcsot. Érdemes tehát ezeknek a szimbólumoknak a valós életben való megtalálására összpontosítani. Akkor hasznos tehát egy mese, ha le tudjuk szűrni a következtetéseket, tanulni tudunk belőle más (adott) szereplő kárán.

Ha mindez nem lenne elég, gondoljunk bele, mennyivel közelebb kerülhet egymáshoz szülő és gyerek a meseolvasáson keresztül. Ha már felnőttként magunknak nem is, de meglévő vagy leendő gyermekünknek mindenképpen olvassunk mesét!

0 Tovább

Álmatlan éjszakák e-könyvekkel

A közelgő Olvasás Éjszakája minden bizonnyal az idei ősz egyik legrangosabb olvasást népszerűsítő kulturális eseménye.  A fesztivál több budapesti és vidéki könyvesházban, látványos programokkal, zenés és interaktív produkciókkal várja szeptember  13-án pénteken a lelkes könyvrajongókat és kíváncsiskodókat. Az ünnep alkalmából azonban az e-könyv rajongók is meglepetésre számíthatnak.

Az olvasás éjszakájaAz eseményre rendhagyó módon több e-book kiadó is készült példátlan összefogással. Ennek köszönhetően már csütörtök hajnaltól 30-50%-os kedvezménnyel vásárolható meg több mint 200 e-könyv, ráadásul az Ulpius-ház jóvoltából új címek megjelenésére is számítani lehet.

A kezdeményezés tökéletesen kiegészíti az Olvasás Éjszakája változatos programjait, ahová az érdeklődő könyvmolyok akár a farzsebükben is magukkal vihetik a teljes elektronikus könyvespolcukat. A péntek éjszakát végigmulató résztvevők pedig még szombat délig vásárolhatnak kedvezményesen, így mindenki kiélvezheti ezt a rendhagyó éjszakát!

Az esemény részletei és a résztvevő kiadók az alábbi oldalról érhetőek el.

0 Tovább

Az e-mese: ősi gyógymód mai eszközökre szabva

Ki ne félt volna, amikor gyerek volt? És tudjuk: még az ágy alatt megbújó szörnyeknél is nehezebben győzhető le az a félelem, amelynek nincs konkrét tárgya. De a jó mesék segíthetnek ebben is.

Segítő mesék e-bookHogy mindig kéznél legyen egy altatómese, és hogy a lámpát se kelljen lefekvéskor égve hagyni, a Segítő Mesék blog egyik legnépszerűbb meséje már elérhető e-könyv formájában. A Háromfejű Agaton című mese ingyen tölthető le, így a családból akár többen, költségek nélkül olvashatják gyermeküknek, unokájuknak a mesét, bárhol és bármikor.

A mese különlegessége, hogy pszichológus szerzője kifejezetten ajánlja szorongó gyerekek számára. A Segítő Mesék blog szerzője azt vallja, hogy a gyerekeknek olyan élményekre van szükségük, amelyek által oldódik a szorongásuk, amelyek bizonyos értelemben kiutakat mutatnak nekik. Ha a gyerek talál magának egy történetet, amely oldja a szorongását, akkor azt ismételni, továbbgondolni, tanulni, eljátszani fogja.

A Segítő Mesék filozófiája, hogy a játék mellett a mese is természetes közvetítő közege a világ megismerésének, interpretációjának. A történetek, így a most megjelent Háromfejű Agaton is, hozzájárulnak ahhoz, hogy általuk egy gyerek felszabadultabbá, boldogabbá tudjon válni. Az óvodások, kisiskolások számára írt mese most különösen hasznos az iskolakezdés időszakában.

0 Tovább

Hogyan spórolj az iskolakezdésen?

Sokan nem számolnak azzal, hogy az irodaszereken, tankönyveken, tornafelszerelésen kívül ott vannak még azok a kötelező olvasmányok, melyek minden évben állandó kiadást jelentenek a családok számára. Néhány praktikus lépéssel azonban a kötelező olvasmányokon akár több tízezer forintot is lehet spórolni.

Ma már 10-11 éves korban a gyerekek megkapják első számítógépüket, laptopjukat, mobiltelefonjukat írja a Totalbudapest. Ezek az eszközök mind alkalmasak az e-könyvek olvasására, ráadásul a fiatalok olvasási hajlandóságát is növelhetik. Az e-könyv terjesztők egy része azoknak a családoknak nyújt segítséget, akiknek az iskolakezdéssel járó többletkiadások komoly kihívást jelentenek. A több tucat elérhető kötelező és ajánlott olvasmányok jelentős részét féláron, jóval a papírkönyv ára alatt kínálják jó minőségben, szeptember 15-ig.
Joggal merülhet fel a kérdés, hogy „jó-jó, de az e-könyv olvasót is meg kell venni”. Bár egy átlagos e-könyv olvasó is körülbelül harmadannyiba kerül, mint az összes kötelező olvasmány, számos más, a fiatalok körében különösen népszerű eszközön (pc, táblagép, okostelefon) is lehet olvasni a műveket, és az elektronikus verzió az iskolatáskát sem terheli meg. Érdemes tehát elgondolkodni a váltáson: amellett, hogy kényelmes és olcsó megoldás, még az olvasást is szerethetőbbé teszi a nebulók számára!

0 Tovább

Az e-book világa

blogavatar

Minden az e-book-ról, egy helyen! Érdekességek, készülékek, tesztek, ajánlók, szakmai cikkek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek