Nagyon sok véleményt olvastam azzal kapcsolatban, hogy az emberek hazánkban drágának találják az e-bookokat. Nézzük meg mi a helyzet e téren, és vajon igazuk van-e?

A jelenlegi piaci árakról azt lehet mondani, hogy az ebookok átlagosan 30-40%-kal olcsóbbak a papír könyvek listaárainál, és körülbelül 25%-kal az online és előjegyzett vásárlási lehetőséghez képest.  Sokaknak ez nem elég, a leggyakoribb érv az, hogy az e-booknak nincs nyomtatási és tárolási költsége. Ez valóban így van, azonban szót kell ejtenem egy sajnálatos tényről: hazánkban az ebookot 27%-os ÁFA terheli, míg ez a szám a környező országokban 5-10%. Ugye érezzük, hogy ez óriási probléma? Ennek köszönhetően több száz forinttal olcsóbbak lehetnének az e-bookok, ráadásul ez a nagy arány jelentősen meghaladja a nyomtatási költség által „megspórolt” összeget. Az alábbi táblázat jól szemlélteti, hogy ha azonos terjesztői és kiadói jutalékot számolunk, az e-bookoknak drágábbnak kellene lenniük papír társainál: 

papír könyv

e-könyv

mű ára

2 500

2 643

ÁFA

119

562

Nettó ár

2 381

2 081

Nyomda költség

300

0

Terjesztő és kiadó által megkapott rész

2 081

2 081

Meglepő, ugye? Az Amazon.com-on számos könyv közel ugyanannyiba, vagy többe kerül papír társánál, mivel ezekkel szemben hozzáadott értéket képviselnek (nem rongálódik, könnyebb, bárhol elérhető és szinkronizál, kiemelés és keresési lehetőség stb.). Az előbbiekből kiindulva nem nehéz belátni, hogy miért fejlődik lassan a hazai e-book piac, és miért vacillál annyit a kiadók nagy része azzal kapcsolatban, hogy adjanak-e ki ebookot, vagy jelentessenek-e meg új műveket ilyen formában.

Összességében tehát a hazai ebook árakat nem nevezném magasnak, jóllehet még lejjebb lehetne szorítani, ha megoldódna az ÁFA kérdés…